Ινομυαλγία και κατάθλιψη. Μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση

 
 

Γιατί η κατάθλιψη συνδέεται άμεσα  με την ινομυαλγία;

 
 

Οι επιστήμονες ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο η κατάθλιψη επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου και εξετάζουν τις διακυμάνσεις που αυτή προκαλεί στο αισθητηριακό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του άγχους, των συναισθηματικών κρίσεων και που μπορεί να οδηγήσει στην ινομυαλγία στην οποία εμπεριέχεται το αίσθημα της αγωνίας και της θλίψης.

 

Τι είναι κατάθλιψη;

 
Η θλίψη είναι μια τυπική απάντηση του οργανισμού σε ένα δυσάρεστο γεγονός, στον αγώνα για τη ζωή, στην ατυχία κλπ. Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας και μπορεί να επηρεάσει διάφορους τομείς της ζωής. Άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά χάνουν  το ενδιαφέρον τους  για  δραστηριότητες που πριν τους προκαλούσαν ευχαρίστηση, έχουν απότομες διακυμάνσεις του σωματικού τους βάρους, μειωμένη ενέργεια, ένα συνεχές συναίσθημα ανικανότητας και απογοήτευσης ενώ κυρίαρχο γίνεται και το αίσθημα της ενοχής.  Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά διαφοροποιείται και στο ίδιο το άτομο με την πάροδο του χρόνου.
 

Η σχέση μεταξύ ινομυαλγίας και κατάθλιψης

 
Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που συνοδεύεται από διάχυτο και χρόνιο μυοσκελετικό πόνο με αποτέλεσμα την σωματική εξάντληση και το άγχος. Έτσι, το στρες που προκαλείται από τον χρόνιο πόνο και την κούραση που οφείλονται στην ινομυαλγία, με τη σειρά τους είναι πολύ πιθανό να αποφέρουν και την κοινωνική απομόνωση του ατόμου. Επομένως η μειωμένη λειτουργικότητα σε συνδυασμό με τον χρόνιο πόνο αναγκάζει το άτομο να αποσυρθεί από πολλές δραστηριότητές του, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, ή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζει και αυτό σταδιακά να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
 

Σημάδια κατάθλιψης σε ασθενείς με ινομυαλγία

 
Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία γνωρίζουν ότι μπορεί να βρεθούν σε περίοδο κατάθλιψης.  Υπάρχει όμως και η κατηγορία των ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν το έχουν αντιληφθεί. Ξέρουν σίγουρα όμως είτε σκέφτονται ότι κάτι δεν είναι όπως πριν. Ότι κάτι έχει αλλάξει. Κάποια από τα σημάδια που υποδηλώνουν κατάθλιψη σε ασθενείς με ινομυαλγία είναι:  
 • Μειωμένη ενεργητικότητα
 • Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
 • Απώλεια ενδιαφέροντος  για πολλές δραστηριότητες που προηγουμένως εκτελούσαν με ενθουσιασμό
 • Αισθήματα επίμονης λύπης, ενοχής, ευσυγκινησίας
 • Διαταραχές ύπνου. 

 

Πως τα επίπεδα του άγχους εντείνουν την σχέση κατάθλιψης και ινομυαλγίας

 
Ο διάχυτος πόνος που προκαλεί η ινομυαλγία σε συνδυασμό με την εξάντληση που ο ασθενής αισθάνεται σχεδόν καθημερινά, έχουν ως αποτέλεσμα ένα συνεχές αίσθημα άγχους και ανησυχίας.  Εκείνο βέβαια  που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο είναι αν μια αγχώδης και δυσάρεστη καθημερινότητα μπορεί να προκαλέσει την  ινομυαλγία ή αν η ινομυαλγία κινητοποιεί και αυξάνει το αίσθημα του άγχους. Όπως και έχει, τα αισθήματα της πικρίας, της δυσκολίας στη λήψη αποφάσεων και της ευθιξίας είναι αναπόφευκτα. Επομένως τα αυξημένα επίπεδα άγχους στη ζωή ενός ατόμου είναι πιθανόν να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου εφόσον προϋπάρχουν αυτής, όπως και το αντίθετο.

 

Γιατί οι συνθήκες εμφάνισης της ινομυαλγίας είναι όμοιες με εκείνες της κατάθλιψης

 
Ο κίνδυνος οι ασθενείς με ινομυαλγία να εκδηλώσουν κάποια από τα συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής φαίνεται να είναι αυξημένος κατά ένα ποσοστό 90%. Έχει αποδειχθεί ότι ινομυαλγία και κατάθλιψη πολύ συχνά συνυπάρχουν σε ποσοστό τουλάχιστον  40%. Ο πλέον συνηθισμένος δείκτης κατάθλιψης σε ασθενείς με ινομυαλγία κυμαίνεται μεταξύ 20% και 80%. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν κοινοί φυσιοπαθολογικοί παράγοντας μεταξύ κατάθλιψης και ινομυαλγίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αισθήματα της κατάθλιψης  πολλές φορές συνοδεύονται από επίμονους πόνους  στη μέση, πίσω απ’ τον αυχένα, στους γοφούς και στους ώμους με τον ίδιο τρόπο που εμφανίζονται και στην ινομυαλγία.
Τα άτομα με κατάθλιψη είναι 3 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν συνεχή και δυνατό πόνο σε διάφορα σημεία του σώματός τους  από άτομα που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.
Παρομοίως άτομα με ινομυαλγία που αντιμετωπίζουν και κατάθλιψη πολύ συχνά απομονώνονται με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον ασθενή και τη θεραπεία του, αφού η συναισθηματική υποστήριξη και επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους είναι εξαιρετικά βοηθητική.

 

Σημαντικές μέθοδοι αντιμετώπισης ινομυαλγίας και κατάθλιψης.

 
Είναι καθοριστικής σημασίας το άτομο να κατανοήσει ότι η ινομυαλγία επικεντρώνεται κυρίως στο πώς εκείνο αισθάνεται. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει και να διαμορφώσει ανάλογα τον τρόπο ζωής του. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως την αλλαγή της στάσης του απέναντι στα συναισθήματά του, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το καθημερινό στρες, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τους άλλους στην καθημερινή του ζωή.
Επιπλέον η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από τον ιατρό είναι εξαιρετικής  σημασίας για την ομαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της.
 • Η χρήση κατάλληλων παυσιπόνων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ινομυαλγία.
 • Η αντικαταθλιπτική θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης που συνοδεύει την ινομυαλγία.
 • Κατηγορίες αντιεπιληπτικών φαρμάκων μειώνουν πολλή σημαντικά συγκεκριμένους τύπους πόνου.
 • Κατάλληλες συνεδρίες φυσιοθεραπείας μπορεί να εκπαιδεύσουν τον ασθενή ώστε να ενισχυθεί η δύναμη και τη στάση του σώματος
 • Η χρήση εξειδικευμένων πρωτοκόλλων ιατρικού βελονισμού (ηλεκτροβελονισμός, θερμοβελονισμός) έχει συσχετιστεί με μείωση του πόνου και του αισθήματος θλίψης του ασθενή με ιδιαίτερα μακροχρόνια οφέλη.
 • Η ψυχολογική προσέγγιση είναι από τα σημαντικότερα βήματα που μπορεί να κάνει ο ασθενής για να γνωρίσει τον εαυτό του, το σώμα του και να εναρμονίσει τη σχέση τους.
 
‹‹ Επιστροφή στη λίστα δημοσιεύσεων
 
 
 

Επικοινωνία

 
Καντάνου 54 & Σμυριλίου
71303 Ηράκλειο Κρήτης
 

Επικοινωνία

 

Φόρμα Επικοινωνίας

 

Υπηρεσίες

 
Καντάνου 54 & Σμυριλίου
71303 Ηράκλειο Κρήτης

Φόρμα Επικοινωνίας

 
 
 

© 2023 NeuroCrete Ηράκλειο Κρήτης
-Ειδικός Νευρολόγος Γιακουμάκης Εμμανουήλ MD, MSc