Αγχώδεις διαταραχές

 
 

Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την άποψη τους για αυτά που συμβαίνουν. Επίκτητος, 50μ.χ-138μ.χ, Στωϊκός φιλόσοφος.

 
 
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει άγχος. Ένα συναίσθημα που γεμίζει τον άνθρωπο με ανησυχία και φόβο. Ο ακριβής ορισμός του όρου είναι δύσκολος γιατί η έννοια αυτή χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα απαντήσεων του ατόμου. Το άγχος βιώνεται ψυχολογικά ως συναίσθημα, είναι η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα τάσης, φόβου ή ακόμα και τρόμου σαν απάντηση σε κίνδυνο του οποίου η πηγή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη. Πολλές φορές, επιπλέον, κυριαρχεί ο φόβος απώλειας του ελέγχου ή φόβος ότι επίκειται θάνατος.
Συνήθως το άγχος είναι μια κοινή αντίδραση που σε κάποιο βαθμό απαντάται στους περισσότερους ανθρώπους με τη μορφή της υπερβολικής αντίδρασης σε ήπια στρεσογόνα γεγονότα (παραμονές εξετάσεων, αναμονή σημαντικών συναντήσεων κλπ). Το άγχος θεωρείται παθολογικό εάν δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, στην καθημερινή ζωή, στην εργασία, στην επίτευξη επιθυμητών στόχων, στις προσωπικές σχέσεις, στη συναισθηματική ηρεμία του ατόμου – οπότε και έχουμε κάποια Αγχώδη Διαταραχή όπως:
  • Διαταραχή Πανικού
  • Αγοραφοβία
  • Κοινωνική φοβία
  • Ειδικές φοβίες
  • Διαταραχή Μετα-Τραυματικού Στρες
  • Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή κ.α
 
  • Αισθάνομαι συνέχεια ανήσυχος. Έτσι είμαι εγώ
Σε μερικές καταστάσεις είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε. ‘Όμως δεν είναι φυσιολογικό να καταλαμβάνει τη ζωή μας η ανησυχία. Απλά, δεν πρέπει να ζούμε με αυτή.
 
  • Κάτι συμβαίνει με το σώμα μου
Εκτός της ψυχολογικής αυτής διάστασης το άγχος διεγείρει το νευρικό σύστημα το οποίο εκδηλώνεται με:
 
  • Αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση
  • Τρεμούλα ή έντονος τρόμος
  • Αίσθημα δύσπνοιας ή πλακώματος στο στήθος
  • Αίσθημα πνιγμονής
  • Ναυτία ή γαστρεντερική δυσφορία.
  • Αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας
  • Παραισθησίες (μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα) κ.α
 
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
 
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή μας κάνει να βρισκόμαστε σε μία συνεχή κατάσταση άγχους. Μπορεί να ανησυχούμε για τα χρήματα, για την οικογένεια, για τους φίλους ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για την δουλεία μας είτε γενικά για τον κόσμο. Μπορεί πολύ συχνά να μην ήμαστε σίγουροι για το αντικείμενο της ανησυχίας μας, να μην μπορούμε να το προσδιορίσουμε.
Ωστόσο, οποιοδήποτε και να είναι αυτό, έχουμε ένα έντονο φόβο ότι θα συμβεί το χειρότερο. Αυτό το αίσθημα στην πραγματικότητα δεν εξαφανίζεται ποτέ. Η συνεχής ανησυχία επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας και δυσκολεύει τη λειτουργικότητα μας.
Πολύ συχνά προκαλεί σωματικά συμπτώματα όπως:
  • Μυϊκή τάση και ακαθόριστο πόνο κυρίως στον αυχένα και στην περιοχή των ώμων
  • Συχνές κεφαλαλγίες τάσεως
  • Ναυτία και στομαχικές διαταραχές
  • Αίσθημα καρυβαρίας, «βαρύ κεφάλι»
  • Κινητική διέγερση
  • Διαταραχές ύπνου
  • Συνεχές αίσθημα ευερεθιστότητας και εκνευρισμού
 
Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν τα συναισθήματα μας, την υγεία μας και τη ζωή μας. Η θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη βελτίωση της συμπτωματολογίας. Είναι όμως πολλές φορές δύσκολο να γίνει το πρώτο βήμα. Όταν όμως ξεκινήσει η θεραπεία και διαπιστώσουμε πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η ζωή μας θα έχει γίνει και το πιο σημαντικό βήμα.
 
«Θέλω να γίνω καλά, αλλά είμαι τόσο συντετριμμένος, δεν ξέρω από πού να αρχίσω»
 
Ζητήστε θεραπεία: Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με τη σωστή θεραπεία οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν το άγχος.
Αποφυγή πραγμάτων που χειροτερεύουν το άγχος: Οι διεγέρτες όπως η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το άγχος. Το ίδιο συμβαίνει και με φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται χωρίς να έχει γίνει εκτίμηση από ειδικό.
Φροντίστε τον εαυτό σας: Προσπαθήστε να ασκείστε, να τηρείτε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου.
 
«Εκτός από το άγχος που αισθάνομαι, τον περισσότερο καιρό νιώθω επίσης απόγνωση, απελπισία, θλίψη και στενοχώρια»
 
Πολλοί άνθρωποι που έχουν αγχώδη διαταραχή έχουν και διαταραχή του συναισθήματος του τύπου της κατάθλιψης. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται να θεραπευτούν και τα δύο.
 
«Νιώθω άβολα με αυτό που μου συμβαίνει. Δε θέλω να το ξέρει κανείς»
 
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η αγχώδη διαταραχή είναι ένα πρόβλημα υγείας, όπως όλα τα άλλα και μερικοί άνθρωποι ποτέ δε θα μπορέσουν να κατανοήσουν ακριβώς αυτό που βιώνει ο πάσχων ενώ παράλληλα, ο πάσχων, ίσως και δε θα πρέπει να έχει την απαίτηση να το κατανοήσει ένα τρίτο πρόσωπο.
 
«Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το άγχος μου»
 
Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν και πρέπει να θεραπεύονται.
Η φαρμακευτική αγωγή βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα στην καθημερινότητα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η θεραπεία χρειάζεται χρόνο μέχρι να εμφανιστεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα και είναι πολύ σημαντική η τήρηση συγκεκριμένου δοσολογικού σχήματος για ικανό χρονικό διάστημα.
 
Η ψυχολογική παρέμβαση μας βοηθάει να κατανοήσουμε το άγχος μας, από πού πηγάζει ώστε να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε. Και σε αυτή τη μορφή θεραπείας  χρειάζεται δέσμευση και κατάλληλος χρόνος έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση του εαυτού μας απαιτεί δέσμευση με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας.
 
Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στεναχωριέσαι για το μέλλον.
 
‹‹ Επιστροφή στη λίστα δημοσιεύσεων
 
 
 

Επικοινωνία

 
Καντάνου 54 & Σμυριλίου
71303 Ηράκλειο Κρήτης
 

Επικοινωνία

 

Φόρμα Επικοινωνίας

 

Υπηρεσίες

 
Καντάνου 54 & Σμυριλίου
71303 Ηράκλειο Κρήτης

Φόρμα Επικοινωνίας

 
 
 

© 2025 NeuroCrete Ηράκλειο Κρήτης
-Ειδικός Νευρολόγος Γιακουμάκης Εμμανουήλ MD, MSc