Πρόκειται για μια νόσο, όπου σύγχρονες ηλεκτρικές εκφορτίσεις των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων κυρίως προερχόμενων από τον φλοιό του εγκεφάλου καταλαμβάνουν ηλεκτρικά μια η περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές αναστέλλοντας την λειτουργία τους, όσο αυτές οι εκφορτίσεις διαρκούν.
Όταν τα περισσότερα εγκεφαλικά τμήματα έχουν καταληφθεί, μιλάμε για γενικευμένες κρίσεις που εμφανίζονται συχνά με τονικοκλονικούς σπασμούς σε όλο το σώμα.
Υπάρχουν όμως και γενικευμένες κρίσεις που εμφανίζονται μόνο με απώλεια συνείδησης ή με συγχυτικές καταστάσεις. Θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία του ασθενούς από τραυματισμούς καθώς και η μεταφορά του στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για πρωτοεμφανιζόμενα επεισόδια.
Πού οφείλεται η επιληψία;
Τα αίτια της επιληψίας μπορεί να είναι συγγενή ή επίκτητα. Τα περισσότερα συγγενή αίτια παραμένουν άγνωστα αλλά μπορεί να οφείλονται σε βλάβες του εμβρύου αλλά και σε κληρονομικούς παράγοντες. Ως επίκτητα αίτια θεωρούνται οι παράγοντες που διαταράσσουν την ανατομική συνοχή του εγκεφαλικού ιστού και τις φυσικοχημικές παραμέτρους της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα αίτια αυτά είναι: αλκοολισμός, φαρμακευτικές ουσίες, υπερθερμία, υποξεία, υπογλυκαιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών αίματος, τραύματα, αιματώματα, ισχαιμικές ή φλεγμονώδεις αλλοιώσεις, αγγειακές δυσπλασίες και όγκοι του ΚΝΣ.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Διαταραχές της αισθητικότητας, με εμφάνιση αιμωδιών «μουδιασμάτων», πόνου, δυσαισθητικών διαταραχών όπως «βελονιάσματα», καψίματα, τσιμπήματα κ.α.
Διαταραχές της κινητικότητας, με εμφάνιση αδυναμίας, παράλυσης, ατροφίας των μυών ή αστάθεια βάδισης.
Διαταραχές του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, με συμπτώματα που αφορούν την ουροδόχο κύστη, το έντερο, τη στύση αλλά ακόμα και την καρδιά.