Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο της ειδικότητας της Νευρολογίας καθώς είναι η πιο κοινή Νευρολογική Πάθηση που επηρεάζει την καθημερινότητα, τις οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητές και την ποιότητα ζωής εκατοντάδων ανθρώπων ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία.
Ίσως να είναι το πιο παλιό νευρολογικό νόσημα, καθώς περιγραφές της συμπτωματολογίας έχουν βρεθεί σε κείμενα της αρχαιότητας. Δυστυχώς στις μέρες μας και στη χώρα μας αποτελεί αντικείμενο στο οποίο εμλέκονται διάφορες ιατρικές ειδικότητες χωρίς όμως να υπάρχει πάντα η αντίστοιχη γνώση για την αντιμετώπιση της.
Σημειώνεται επίσης, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν έχει επισκεφτεί ποτέ Νευρολόγο ώστε να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Τα σύνδρομα κεφαλαλγίας είναι ποικίλλα και απαιτείται εξειδικευμένη γνώση ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να τεθεί ο ασθενής στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Όσον αναφορά ειδικότερα την κεφαλαλγία, κανένας ασθενής δεν είναι ίδιος με τον άλλο και κανένας δεν ανταποκρίνεται με το ίδιο τρόπο στην εκάστοτε θεραπεία, η οποία απαιτεί εξατομίκευση.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση απαιτείται λήψη ολοκληρωμένου ιστορικού του ασθενή, στοχευμένες ερωτήσεις όσο αναφορά την έναρξη, τη συχνότητα και τα χαρακτηριστικά του πονοκεφάλου, πλήρη Νευρολογική Εξέταση και χρήση ειδικών ερωτηματολογίων κεφαλαλγίας.
Η συνολική εκτίμηση απαιτεί χρόνο τουλάχιστον μίας ώρας για τη σωστή διερεύνηση. Επόμενο βήμα είναι οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις και μόνο έαν κρίνεται σκόπιμο από τον ειδικό Νευρολόγο απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Ποια είναι η θεραπεία πρόληψης της ημικρανίας;
Η θεραπεία πρόληψης απευθύνεται σε συγκεκριμένους ασθενείς με συχνές κρίσεις στους οποίους έχει γίνει διάγνωση και έχει μελετηθεί η δραστηριότητα της νόσου τουλάχιστον για τρεις μήνες με τη χρήση κατάλληλου ημερολογίου κεφαλαλγίας. Απαιτείται μέτρηση της έντασης, της συχνότητας, των συνοδών συμπτωμάτων κ.α. Σκοπός της προφυλακτικής θεραπείας είναι η μείωση της έντασης και της συχνότητας της ημικρανίας και γενικότερα η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.
Χρησιμοποιούνται ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανάλογα με τον ασθενή, ενώ σε συγγεκριμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται επεμβατικές τεχνικές όπως η έγχυση αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (Botox) και οι Κρανιακοί Νευρικοί Αποκλεισμοί.
Υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της ημικρανίας;
To συγκεκριμένο ερώτημα θεωρείται δύσκολο να απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα, παρόλα αυτά έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες.
Διαιτητικοί, όπως το αλκοόλ, η αφυδάτωση, η μη σωστή λήψη γευμάτων, περιβαλλοντικοί, ορμονολογικοί, συναισθηματικοί όπως η κατάθλιψη, το άγχος, διάφορα φάρμακα που λαμβάνονται για άλλα νοσήματα όπως κάποιες κατηγορίες αντιϋπερτασικών κ.α.