Χρήσιμες οδηγίες για τους φροντιστές των ασθενών με Άνοια λόγω της πανδημίας Covid-19

 
 

Η Άνοια αυτή πιθανότατα δεν αυξάνει τον κίνδυνο για νόσηση του αναπνευστικού συστήματος από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2...

 
 
καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, δεν αυξάνει και τον κίνδυνο για νόσηση από τον ιό της γρίπης. Ωστόσο, οι σχετιζόμενες με την άνοια διαταραχές συμπεριφοράς, η προχωρημένη ηλικία και τα συνοδά προβλήματα υγείας, που συχνά συνυπάρχουν, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σημαντικά.
Για παράδειγμα, οι ασθενείς με Νόσο του Alzheimer ή οποιαδήποτε άλλο Ανοϊκό σύνδρομο, μπορεί να ξεχάσουν να πλύνουν τα χέρια τους ή να λάβουν άλλες συνιστώμενες προφυλάξεις για την πρόληψη της ασθένειας. Επιπλέον, ασθένειες όπως η λοίμωξη από τον ιό, COVID-19 και η γρίπη, ενδέχεται να επιδεινώσουν τη προϋπάρχουσα γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την Άνοια.

  Συμβουλές για τους φροντιστές των ασθενών με Άνοια στο σπίτι.

 
Οι φροντιστές των ασθενών με Νόσο Alzheimer ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή Άνοιας οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν θεσπιστεί από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
 • Για τους ασθενείς με Άνοια, η επιδείνωση της σύγχυσης είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα οποιασδήποτε οργανικής πάθησης. Εάν ένας ασθενής με Άνοια παρουσιάσει ταχέως επιδεινούμενη συγχυτική εικόνα, ο φροντιστής πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό για λήψη συμβουλών. Εάν ο ασθενής δεν παρουσιάζει αναπνευστική δυσκολία ή πολύ υψηλό πυρετό, συνιστάται στον φροντιστή να καλέσει τον προσωπικό γιατρό του ασθενούς. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να μπορεί να παρέχει οδηγίες στον ασθενή για την λήψη κατάλληλης θεραπείας χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στο νοσοκομείο.
 
 • Οι ασθενείς με Άνοια μπορεί να χρειαστούν επιπλέον υπενθυμίσεις, προφορικές ή/και γραπτές και γενικότερα περαιτέρω υποστήριξη προκειμένου να θυμούνται σημαντικές πρακτικές υγιεινής σε καθημερινή βάση.
 
 • Σκεφτείτε να τοποθετήσετε πινακίδες στο μπάνιο ή και αλλού για να υπενθυμίσετε στους ασθενείς με Άνοια να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα.
  • Επιδείξτε τους σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
  • Το αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, με τουλάχιστον 60% αλκοόλη, μπορεί να είναι μια γρήγορη εναλλακτική λύση για το πλύσιμο των χεριών αν ο ασθενής με Άνοια δεν μπορεί να προσεγγίσει τον νεροχύτη ή δεν μπορεί να πλύνει εύκολα τα χέρια του/της.
 
 • Ζητήστε από τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας να συμπληρώσει συνταγές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις στο φαρμακείο.
 

Παραμένοντας υγιής

 
Δώστε προσοχή στα συμπτώματα γρίπης ή πνευμονίας τόσο στον εαυτό σας όσο και στους τριγύρω σας και απευθυνθείτε αμέσως σε έναν ιατρό, για να τον ενημερώσετε σχετικά με αυτά.
 
Ακολουθήστε τις τρέχουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τον COVID-19. Συμβουλές για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας υγιείς περιλαμβάνουν:
 
 • Αποφύγετε την στενή επαφή με τους ασθενείς.
 • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
 • Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι. Δουλέψτε από το σπίτι.
 • Εάν εσείς ή ο ασθενής με Άνοια που φροντίζετε χρήζει τακτικής ιατρικής παρακολούθησης, καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεδιάσκεψης ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές.
 • Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντηλο. Στη συνέχεια απορρίψτε το στα απορρίματα.
 • Καθαρίστε και απολυμάνετε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε τακτικά χρησιμοποιώντας ένα οικιακό σπρέι καθαρισμού.
 • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν το φαγητό και μετά από κάθε βήχα, φτέρνισμα και καθάρισμα της μύτης.
 • Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, με τουλάχιστον 60% αλκοόλη.
 • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό εάν τα χέρια σας είναι ορατά βρώμικα.
 
Πηγή: Κλάδος Άνοιας Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας.

 
 
‹‹ Επιστροφή στη λίστα δημοσιεύσεων
 
 
 

Επικοινωνία

 
Καντάνου 54 & Σμυριλίου
71303 Ηράκλειο Κρήτης
 

Επικοινωνία

 

Φόρμα Επικοινωνίας

 

Υπηρεσίες

 
Καντάνου 54 & Σμυριλίου
71303 Ηράκλειο Κρήτης

Φόρμα Επικοινωνίας

 
 
 

© 2023 NeuroCrete Ηράκλειο Κρήτης
-Ειδικός Νευρολόγος Γιακουμάκης Εμμανουήλ MD, MSc